Апликација за виза за Америка

Сè што треба да знаете за патувањето во САД во рамките на програмата за откажување од виза

Дали знаевте дека ако планирате да патувате во Соединетите Американски Држави, тогаш можеби ќе имате право да ја посетите земјата под нејзина Програма за откажување од виза (Американска виза онлајн) што би овозможило патување во кој било регион на Соединетите Држави без да се бара неимигрантска виза.

Ако не сте свесни за овој процес на патување во Соединетите Американски Држави, тогаш не барајте подалеку бидејќи овој напис има за цел да ги реши сите поврзани прашања на оние кои сакаат да ги посетат Соединетите држави во рамките на нивната програма за откажување визи (Онлајн апликација за виза за Америка).

Што е Програмата за откажување од виза (Апликација за американска виза преку Интернет) на САД?

Програмата за откажување од виза (US Visa Application Online) (VWP) на Соединетите држави првпат стана постојана во 2000 година, каде што на околу 40 земји им се дозволени деловни или поврзани посети во САД во период од 90 дена или помалку.

Повеќето од земјите споменати во VWP се во Европа, иако програмата вклучува и многу други нации. На граѓаните на наведените земји под VWP им е дозволено да патуваат во САД како неимигранти/привремени посети за одреден период.

Што е Американска виза онлајн (или електронски систем за овластување за патување)?

Програмата за откажување виза (Апликација за американска виза преку Интернет) на Соединетите Држави има за цел да го олесни патувањето за оние кои сакаат да ја посетат земјата како граѓани на подобните земји наведени во оваа иницијатива. Сепак, не сите жители на земјите споменати во VWP имаат право да патуваат во Соединетите држави и затоа ќе треба да поминат низ процес на овластување за патување пред нивната посета.

Електронскиот систем на овластување за патување или Американска виза онлајн е автоматизиран систем кој ќе ја одреди подобноста за патување во Соединетите Американски Држави според неговата програма за откажување од виза (Американска виза преку Интернет). Само по одобрена апликација за American Visa Online, на патникот под VWP ќе му биде дозволено да ги посети Соединетите држави.

Ако имате право да патувате во САД во рамките на нивната програма за откажување виза (Апликација за американска виза преку Интернет), тогаш ќе треба да ги поднесете вашите Формулар за апликација за американска виза.

Апликација за американска виза

Што ви е потребно за апликација за американска виза?

America VISA ONLINE е целосно веб-базиран систем каде што ќе треба да ја поднесете вашата апликација онлајн. Пред да започнете со процесот на аплицирање, погрижете се да ги имате подготвени следните документи/информации:

  1. Валиден пасош од VWP земја. Други барања за пасош вклучуваат -
    • Пасош со машинско читлива зона на биографска страница.
    • Пасош со дигитален чип кој содржи биометриски информации на сопственикот.
    • Сите патници мора да поседуваат е-пасош за да аплицираат за овластување за патување во САД според нивниот VWP.
  2. Валидна адреса на е-пошта на патникот
  3. Национална идентификација/ Лична идентификација на патникот (ако е применливо)
  4. Точка на контакт за итни случаи / е-пошта на патникот

Откако ќе ги договорите горенаведените документи и информации, можете да ја посетите официјалната веб-страница на America Visa Online за да го започнете процесот на апликација.

Чекори за процесот на аплицирање за американска виза

Процесот на аплицирање за America Visa Online е едноставен онлајн систем каде што можете лесно да ја пополните оваа апликација од нејзината официјална веб-страница. Процесот на аплицирање може да потрае од 15 до 20 минути и ќе бара од вас да пополните некои едноставни лични информации и информации поврзани со патувањето. Информациите внесени преку американскиот портал за апликација Visa Online строго се регулирани според законите и прописите за приватност на Соединетите држави.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Аплицирањето за апликација за виза за Америка е јасен процес и целиот процес може да се заврши онлајн. Сепак, добра идеја е да се разберат кои се суштинските барања за американска виза онлајн пред да започнете со процесот. Процес за аплицирање за виза за Америка

По пополнувањето на вашата апликација за американска виза, патникот треба да плати трошоци за обработка и овластување. Плаќањето за апликацијата може да се изврши само онлајн со помош на валидна кредитна или дебитна картичка или сметка на PayPal во над 100 валути. По поднесувањето на вашата апликација за виза за Америка, ќе бидат потребни најмногу 72 часа за да се добие овластувањето за патување. Обично вашиот статус на онлајн апликација за американска виза може да се прикаже речиси веднаш по што можете да се качите на лет за Соединетите држави.

Што ако вашата апликација за виза за Америка е одбиена?

Додека ги пополнувате деталите во вашиот Формулар за апликација за виза за Америка треба да бидете сигурни дека е ослободен од какви било тривијални грешки. Ако сте ја добиле потврдата за одбивање на вашата апликација за виза за Америка поради какви било грешки направени при пополнувањето на формуларот за апликација, можете лесно да аплицирате повторно во период од 10 дена.

Меѓутоа, ако причината за одбивање на вашето овластување за патување во САД според Америка Виза онлајн е одбиена поради други специфични причини, тогаш ќе треба да аплицирате за традиционална виза за Соединетите држави.

Колку долго е валидна вашата американска виза онлајн?

Ако патувате во Соединетите Американски Држави користејќи го вашето овластување за American Visa Online, можете да ја посетите земјата без визен начин за која било деловна или поврзана цел во период од 90 дена. Меѓутоа, во случај да сакате да направите повеќекратни посети на Соединетите Американски Држави, можете да ја користите вашата одобрена апликација за виза за Америка за период до две години или до датумот на истекување споменат во вашиот пасош; кое и да е прво.

Не треба повторно да аплицирате за овластување за Америка Visa Online во овој временски период и лесно можете да ја извршите вашата посета на Соединетите Американски Држави според нејзините Програма за откажување од виза (Американска виза преку Интернет). За повеќе помош во врска со Програмата за откажување од виза (или Американска виза онлајн) прочитајте Американска виза онлајн.


Ве молиме аплицирајте за американска виза онлајн 72 часа пред вашиот лет.