Управување со американските технички прашања за онлајн виза

Ажурирано на May 05, 2024 | Онлајн американска виза

Системот за онлајн апликации наречен Електронски систем за овластување за патување (ESTA) беше создаден за да ги прегледа патниците кои пристигнуваат во САД со брод или авион пред да се качат. ESTA е компонента на Програмата за откажување од визи и беше лансирана во првиот квартал на 2019 година (VWP).

ESTA е брзо и едноставно средство за туристите од Соединетите Американски Држави да добијат патна дозвола за влез во земјата, со стапка на одобрување помеѓу 24 - 72 часа.

Американска виза онлајн е електронско овластување за патување или дозвола за патување за да ги посетите Соединетите Американски Држави во период до 90 дена и да ги посетите овие неверојатни места во Соединетите држави. Меѓународните посетители мора да имаат а Американска виза онлајн да може да посети многу атракции во Соединетите држави. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза во САД за неколку минути. Процес за аплицирање за американска виза е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Кој треба да аплицира за ESTA?

 • Поединци без виза за посетители за САД.
 • Граѓаните или државјаните на земјата што учествува во Програма за откажување од виза.
 • Оние кои подготвуваат нова апликација за дозвола за еден апликант или голем број кандидати.
 • Патници кои ќе бидат посетени помалку од 90 дена.
 • Поединци кои имаат намера да ги посетат САД за бизнис или туризам.

Кои се некои вообичаени проблеми со кои се соочувате при пристапувањето на веб-страницата на ESTA?

Може да се појават технолошки проблеми додека се обработува апликацијата ESTA. Проблемите можат да бидат предизвикани од различни фактори.

 • Проверете дали вашата машина ги исполнува бараните стандарди за конфигурација пред да аплицирате. 
 • Интернет-прелистувачот на корисникот мора да има 128-битна шифрирање и да има вклучен JavaScript за да се усогласи со критериумите ESTA. 
 • Понатаму, колачињата мора да бидат прифатени од вашиот веб-прелистувач. 
 • Користете модерен прелистувач

Вашиот веб-прелистувач или заштитен ѕид може да се виновни за какви било технички проблеми ако се чини дека вашата конфигурација ги исполнува барањата на веб-локацијата.

Ако имате потешкотии при аплицирање, проверете дали вашите поставки за безбедност на интернет се точни и дека вашата безбедносна програма не ве спречува да се поврзете на веб-локацијата. Интернет провајдерите (Интернет услуги) имаат моќ да ограничуваат одредени веб-локации. Мора да стапите во контакт со вашиот интернет провајдер во овој случај.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Ако сакате да се посетете ја Калифорнија за деловни или туристички цели, ќе мора да аплицирате за американска виза. Ова ќе ви обезбеди дозвола да ја посетите земјата во период од 6 месеци, и за работа и за патување.

Телефонски броеви за проблеми со валидација на формулари ESTA

Телефонските броеви на кандидатите повремено не се прифаќаат во формуларот за апликација. Ако наидете на овој проблем, обидете се повторно да го внесете вашиот број додека внимавајте да не користите празни места или други специјални знаци, како што се цртички.

Броеви на пасоши

Броевите на пасошите повремено не можат да бидат прифатени од системите. Во такви случаи, повторно внесете го бројот додека внимавајте да не користите цртички или празни места.

Имајте предвид дека сите специјални знаци, вклучувајќи ги и оние што се наоѓаат во имињата, ќе бидат игнорирани од системот. Вашето име мора да се појави точно како што се појавува на машински читливата зона на вашиот пасош (MRZ). Тоа се однесува на двете линии на дното на страницата со лични информации што се составени од шеврони и бројки.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Британските граѓани треба да аплицираат за американска виза за да влезат во Соединетите држави за посети до 90 дена за туристички, деловни или транзитни цели. Дознајте повеќе на Американска виза од Обединетото Кралство.

Грешки при поднесување на формуларот ESTA

Вашиот обид да отидете на следната страница ќе биде веднаш одбиен од системот доколку се најдат грешки во кое било поле од поднесокот. Ќе мора да го решите проблемот за да продолжите понатаму. Системот повремено може да се заклучи, со што ќе ве спречи да ја поднесете вашата апликација. Во одредени ситуации, проблемот може да биде со вашиот прелистувач, поради што е потребно користење на друг компјутер или веб-прелистувач.

Ако видите известување дека има апликација со сличен број на пасош што е веќе поднесена, тоа значи дека сте претходно аплицирале и дека сè уште е валидна. Апликацијата ESTA обично има период на важност од 30 дена. Меѓутоа, ако во вашата претходна апликација има неточни биографски информации, тие стануваат неважечки и мора да се сменат.

Грешки во ESTA Payments

Користете друга дебитна или кредитна картичка ако некогаш страдате прашање на плаќање. Како алтернатива, можете да разговарате со вашата банка за да дознаете повеќе за причините за одбивањето на наплатата.

 Ако продолжите да имате проблеми со плаќањето или нешто друго, може да се обидете повторно да ја поднесете вашата апликација користејќи друг веб-прелистувач или уред што може да се поврзе на интернет. Ако работи, кликнете на следното копче за да завршите со поднесување на вашата апликација.

 Сите апликации на ETSA ќе подлежат на такса според Законот за промоција на патувања од 2009 година. Ќе ви бидат проценети следните такси за секое ново поднесување:

 • Надоместок за обработка: На апликантот ќе му се процени такса за обработка кога ќе побара електронско овластување за патување.
 • Надоместок за авторизација: Ќе ви се наплати дополнителна такса за вашата дебитна или кредитна картичка ако ви биде одобрено преку Програмата за откажување од виза.

Ќе ви биде платено само за обработка на апликацијата ако вашето овластување за патување е одбиено. Надоместоците за аплицирање за понатамошни трансакции од трета страна не се враќаат.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:

Соединетите Американски Држави им дозволуваат на одредени странски државјани да ја посетат земјата без да мора да поминат низ долгиот процес на аплицирање за виза за посетители на Соединетите држави. Дознајте повеќе на ESTA Услови за виза за САД

Помош со други грешки

Посетете ја нашата Најчесто поставувани прашања страница за да видите дали вашиот проблем има решение на страницата за какви било други технички проблеми.

На страницата INFO центарот, изберете (Ask Question) ако не можете да најдете решение. Се препорачува да ги опишете вашите технички проблеми на англиски и да вклучите информации за вашиот софтвер за прелистување на интернет (како лаптоп или паметен телефон) и веб-прелистувач (на пр. Chrome).

Ако сè уште ви треба помош или ви треба водство, можете да контактирате Биро за помош за американски визи


Француски граѓани, Германски граѓани, грчки државјани, и Фински граѓани може да аплицира онлајн за ESTA US Visa.